Mysteerinen lohkoketju

Lohkoketju on yksi viimevuosien buzzwordeistä. Milloin kuulee, että lohkoketjuteknologia on web 3.0, milloin kryptovaluutta louhinta on otsikoissa. Opiskelemalla mitä lohkoketjut ovat, niitä verhoava mysteeri poistuu. Joskus mysteeri on tarkoituksella sinne laitettu, ja joskus mysteeri on vain huonosti selitettyä tietoa. Lohkoketju MOOC-kurssit ovat erinomainen tapa tehdä monimutkaisesta yksinkertaista.

lohkoketju kaavoja

Mikä on lohkoketju?

Yksinkertaisimmillaan lohkoketjut ovat kuin hajautettu kirjanpito. Tämä tarkoittaa, että datasta pidetään kirjaa hajautetusti monessa eri paikassa samanaikaisesti. Pohjimmiltaan kyse on ohjelmallisesta sopimisesta. Kun normaalisti kaksi tahoa tekee sopimuksen, toinen tai molemmat voivat rikkoa sopimuksen, ja jälkipuinti hoidetaan oikeudessa. Lohkoketjuun tehtyä sopimusta ei voi rikkoa samalla lailla. Lohkoketjut poistavat tarpeen luottamukselle kaupanteossa.

Sopimus lohkoketjussa voidaan tehdä sitomaan rahat sopimukseen. Esimerkiksi voidaan ajatella, että os kaksi tahoa tekevät sopimuksen, rahat maksava taho laittaa sovitun summan sopimukseen. Sopimukseen kirjataan rahojen vaihtavan omistajaansa vasta kun viikko on kulunut, tai jokin muu määre on täyttynyt. Rahat laittanut taho ei voi kesken kaiken vetää rahojansa takaisin, eikä vastaanottaja voi saada rahoja ennen viikon kulumista. Tämä on yksinkertaistettu versio lohkoketjuteknologiasta, ja käytännössä sopimukseen liittyy usein enemmän kuin kaksi osapuolta.

Lohkoketju esimerkkejä

Lohkoteknologian avulla on rakennettu monenlaisia projekteja, joista tunnetuin on kryptovaluutta. Muita esimerkkejä on lukemattomia, esimerkiksi hajautetusti toimiva supertietokone, verkkotallennus, bloggaus-alusta, renderöinti-ohjelma, jne. Useimmat IT-alan projektit voivat jollain tavalla sisältää lohkoketjuteknologiaa, mutta toinen kysymys on, kannattaa niiden sisältää lohkoketjuteknologiaa?

Lohkoketjuteknologia on parhaimmillaan silloin kun ymmärretään mihin sitä kannattaa käyttää. Toki, lohkoketju sanana on ollut viime vuosina ollut sijoittajien tähtäimessä, ja monet projektit ovat saaneet paljon rahaa ilman perusteita. Jos yrityksen on tarkoitus tuottaa rahaa, lohkoketju-sanan heitteleminen ympäriinsä saattaa olla kannattaa liiketoimintaa.

Miksi opiskella lohkoketjuteknologiaa?

Lohkoketjut ovat osa tulevaisuuttamme. Kryptovaluuttasijoittajan olisi järkevää tietää teknologiasta, ettei luota liikaa vaistoonsa tehdessään sijoituspäätöksiä. Devaajan kannattaa osata lohkoketjuteknologiaa, koska osaajia on tällä hetkellä vähän. Muiden kannattaa kannattaa ymmärtää lohkoketjuteknologiaa, koska silloin ymmärtää maailmaa paremmin.