24 Syyskuu 2019


Spämmifiltterit ennen ja nyt

Spämmifiltterit, eli roskapostisuodattimet ovat muovautuneet monimutkaisiksi härpäkkeiksi. Tämä johtuu siitä että spämmin lähettäjät ovat älykkäitä ihmisiä, ja keksivät koko ajan tapoja miten ohittaa spämmifiltterit.

Spämmifiltterit ennen

Ennen muinoin riitti kun suodatti tiettyjä sanoja sisältävät viestit suoraan roskakoriin. Riitti että viesti tai otsikko sisälsi spämmisanastoa ja tiesi kyseessä olevan ei-toivottu viesti. Jos viestissä oli sanoja, kuten “ilmainen”, “free”, “buy now” tai joku vastaava sana, sen oli roskapostia.

Toinen puoli oli, jos vastaanottaja merkitsi tietystä osoitteesta tulevan viestin roskapostiksi, myös muut samasta osoitteesta tulevat viestit roskapostiksi. Roskapostiin joutuminen laski lähettäjän mainetta. Englanniksi lähettäjän maineesta käytetään sanoja sender reputation.

Spämmifilterit tänä päivänä

Tänä päivänä kaikki mikä ennen päti, pätee myös nyt. Mutta, koneoppiminen on tuonut spämmifilttereihin älykkyyttä. Aikaisempien tapojen yksi ongelma oli, että lähettäjä saattoi saada huonon maineen, mutta entä jos hän vain yksinkertaisesti vaihtoi osoitetta? Silloin viesti tuli filtterin läpi. Eli piti keksiä parempi tapa löytää roskaposti. Tähän koneoppiminen toimii erittäin hyvin.

Koneoppiminen sähköpostien kannalta on yksinkertaistettuna seuraavanlaista: algoritmille näytetään erittäin monta esimerkkiä roskapostista ja erittäin monta esimerkkiä ei-roskapostista. Algoritmi oppii tunnistamaan mikä kuuluu roskapostiin ja mikä ei.

Sähköpostien kannalta koneoppimisen integroiminen oli helpompaa kuin monella muulla alalla, koska ihmiset olivat jo vuosia tehneet tätä jaottelua omilla sähköpostitileillään. Oli mahdollista ottaa miljoonia ja miljoonia ihkaoikeita esimerkkerkkejä roskapostista ja syöttää ne algoritmille.

Tulevaisuuden spämmifiltterit

Tulevaisuuden ennustaminen on tunnetusti haastavaa, mutta voidaan kuitenkin olettaa, että tulevaisuuden spämmifiltterit eivät ainakaan tule huonontumaan. Tästä syystä on tärkeää miettiä minkälaisia viestejä kannattaa lähettää ja mitä ei.

© Copyright course.fi 2019